User Day 1: Hoe organiseer je het onderwijs van de toekomst?

Wanneer iedere student zijn eigen studiepad kiest

Tijdens de User Day op 2 april zal een van de parallelsessies gaan over de vraag: hoe kunnen wij het onderwijs organiseren als iedere student zijn eigen werkvorm en studiepad kiest? Het vertrekpunt is dat iedere student eigen onderwijs volgt en zelf de afweging maakt voor de werkvorm, het vak, het toetsmoment en de begeleiding.

In de toekomst zullen de studenten meer keuzes krijgen en maken over hoe/wanneer ze studeren en ze zullen dit steeds meer “last minute” doen.

Veranderingen in de onderwijslogistiek

Op dit moment is het zo dat de overgrote meerderheid van de studenten hetzelfde onderwijs volgt. Op deze manier blijft de onderwijslogistiek te beheersen op het gebied van organiseerbaarheid, doceerbaarheid en studeerbaarheid. Het proces is nu zo ingericht dat roosters en curricula maken en lokalen aanvragen 6 tot 12 maanden van te voren gebeurt. Op deze manier is er voldoende tijd om de logistieke puzzel en het besluitvormingsproces op een goede manier af te ronden.

Ook het rooster (de combinaties van studentgroep, lokaal en docent) is nu al lang van tevoren vastgelegd. Dit is door de huidige werkwijze noodzakelijk om een goede communicatie naar student, docent en andere betrokkenen te realiseren.

Als iedere student echter zijn eigen studiepad en werkvorm kiest, doet hij/zij dat op zijn vroegst aan het begin van een vak (doorgaans 2,5 maand van te voren). Met dit in het vooruitzicht zijn de huidige processen niet meer houdbaar.

Randvoorwaarden voor het onderwijs van de toekomst

In het onderwijs van de toekomst zullen de studenten meer keuzes krijgen en maken over hoe/wanneer ze studeren en ze zullen dit steeds meer “last minute” doen. Het rooster zal dus nog diverser worden en steeds later definitief zijn. De vraag die nu opkomt is hoe wij het organiseerproces van het onderwijs kunnen veranderen. Voor studenten zijn de volgende punten van belang:

  • de student kan zijn eigen studiepad en werkvorm kiezen (tot 2 dagen van tevoren);
  • het onderwijs blijft betaalbaar binnen de huidige budgetkaders;
  • de student kan een coherent pakket aan vakken volgen.

Om dit te kunnen organiseren, moet het onderwijs aan de volgende zaken voldoen:

  • studenten kunnen hun keuzes gemakkelijk aangeven;
  • IT-systemen kunnen de keuzes van de studenten automatisch en real time verwerken;
  • studenten kunnen automatische, gepersonaliseerde berichten ontvangen.

Tijdens de workshop bespreken wij hoe het onderwijs in de toekomst te organiseren is.

Inschrijven op onderwijs in Academy Attendance
Screenshot van Academy Attendance: Inschrijven op activiteiten

Tijdens de workshop gaan wij in op de hier besproken uitdaging. Speelt dit nu al en op welke manier kan de transitie ingezet worden? Wij zullen laten zien hoe we met Academy Attendance een bijdrage kunnen leveren. In de workshop zullen ook de Academy Attendance-modules rondom inschrijvingen, tickets en notificaties toegelicht worden.

Meepraten over dit onderwerp? Geef je dan op voor de User Day op 2 april via: https://academy-attendance.nl/user-day

Deze blog is onderdeel van onze reeks User Day 2019 User Day. Wij zijn benieuwd naar je mening, vertel deze aan ons!
Share